9112,19%-0,6
38,60% 0,10
43,64% 0,02
4190,09% 1,36
6658,01% 0,00
Geleneksel sanatların köklü mirasını günümüze taşıyan “Bir Temsilin Hikâyesi” adlı sergi, sanatseverlerin yoğun ilgisiyle Başakşehir Belediyesi Şehir Sanat Galeri’de kapılarını açtı. Açılışa katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Bu şehir kültür ve sanatla ruh bulmaktadır.” dedi.
Başakşehir Belediyesi Şehir Sanat Galeri, geleneksel sanatların izini süren özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Şükran Aydın’ın üstlendiği sergi, 17. yüzyıldan günümüze uzanan temsil anlayışını sanatseverlerle buluşturuyor. 100’ün üzerinde hüsn-i hat, tezhip ve minyatür eserinin yer aldığı sergi, yalnızca estetik bir yolculuk sunmakla kalmıyor; sanatın ahlaki ve kültürel değerlerini kuşaktan kuşağa nasıl aktardığını da gözler önüne seriyor.
Serginin açılışına Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Taşkale, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Hattat - Ebru Sanatçısı Fuat Başar, çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.
“İstanbul’da Yaşam Başakşehir’de Başladı!”
Sergi açılışında konuşan Başkan Yasin Kartoğlu, Başakşehir’in tarihî zenginliğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Başakşehir’imizi genç bir ilçe olarak biliriz ama aslında İstanbul’da yaşam burada başladı. Milattan önce 3000’li yıllara, Yarımburgaz Mağaraları’na uzanan bir geçmişi var, çoğu insan bunu bilmez. Genellikle yakın tarihi ve yarımadayı düşünürüz ama yaşamın kökeni bu bölgede atılmış. Yarımburgaz Mağarası’nın duvarlarında hâlâ yaşam izleri görülebiliyor. Bugün burada sergilenen eserlerin daha ilk örnekleri belki de o duvarlarda yer almakta. Sanatın burada hayat bulması bu nedenle tesadüf değil, kadim bir geleneğin devamıdır.”
“Başakşehir’in Ruhu Kültür ve Sanatla Can Bulacak”
Başkan Kartoğlu, kültür merkezlerinin ve sergi salonlarının ancak sanatçılar ve sanatseverlerle anlam kazandığını belirterek şöyle devam etti:
“Bu şehrin her bir karesinde emeği olan insanlar, iyi ki varsınız! Bugün farklı sanat dalları arasında hep birlikte keyifli bir yolculuğa çıkacağız. Bu sergiye katkı sunan başta küratörümüz ve koleksiyonerimiz olmak üzere, eserleri üreten tüm sanatçılarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Başakşehir adına tüm fikirlere açık olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Sanatçılarımızın ve sanatseverlerimizin bu şehre katkı sunmalarını önemsiyoruz. Modern şehircilik Başakşehir’de hayat buldu ama içerisinde kültür ve sanat yoksa, ruh da yoktur. O ruhu birlikte yaşatalım.”
Tarihten Bugüne Geleneksel Sanatlarda “Usta-Çırak” İlişkisi
“Bir Temsilin Hikâyesi” sergisinde hüsn-i hat, Hafız Osman, Mahmud Celâleddîn Efendi ve Kazasker Mustafa İzzet Efendi gibi büyük hattatların izinden yürüyen çağdaş sanatçılar tarafından yeniden yorumlanıyor. Tezhip sanatında İsmail Hakkı Altunbezer’den Süheyl Ünver’e uzanan usta-çırak ilişkisi, günümüz sanatçılarının eserlerinde hayat buluyor. Minyatür sanatında ise Cahide Keskiner, Ülker Erke ve Nusret Çolpan gibi öncü isimlerin izinden giden sanatçılar, özgün çalışmalarıyla sergiye katkı sunuyor.
Sergi küratörü Şükran Aydın, “Bir Temsilin Hikâyesi”nin kültürel mirasımızın bugüne yansıyan kıymetli bir durağı olduğunu belirterek, “Bu sergiyle geleneği yalnızca hatırlamakla kalmıyor, onu geleceğe taşımayı da amaçlıyoruz,” dedi.
Serginin açılışının ardından sanatseverler, Şehir Sanat Sahne’de düzenlenen “Hocamdan Bir Hatıra” başlıklı söyleşide buluştu. Leyla Kara’nın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Dr. Savaş Çevik, Nilüfer Kurfeyz, Fuat Başar ve Gülçin Anmaç, ilham aldıkları ustalarını, sanat yolculuklarını ve unutulmaz hatıralarını paylaştı.
Geleneksel sanatları modern anlatımlarla birleştiren sergi, sanatseverleri tarihî bir temsiliyet yolculuğuna çıkarıyor.
Ziyaretçilerine geçmiş ile gelecek arasında sanatsal bir köprü kurma imkânı sunan sergi, 12 Haziran 2025’e kadar ziyaret edilebilecek.