10025,50%0,77
35,14% -0,01
36,59% 0,01
2956,43% -0,70
4790,58% -0,09
Başakşehir Belediyesi tarafından bu yıl on birincisi düzenlenen Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması’nda teknolojiye yön verecek yenilikçi fikirler ödüllerine kavuştu.
Teknoloji ve inovasyonun şehri Başakşehir’de yenilikçi projeler on birinci kez yarıştı. Başakşehir Belediyesi Şehir Sanat Kültür Merkezinde düzenlenen 11. Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması’na katılım yoğun oldu. Ödül töreninde, 4 kategoride 1150 proje arasından finale kalan yenilikçi fikirler tanıtıldı. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile öğretmen ve akademisyen kategorilerinde dereceye giren projelerin sahiplerine toplam 1 milyon Türk Lirası ödül verildi. Ödül törenine Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Vakıf Katılım Bankası yöneticileri, yarışmacılar, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Aranızdan Yeni ‘Selçuk Bayraktar’lar Çıkacak!”
Ödül töreninin açılışında konuşan Yasin Kartoğlu, Türkiye Yüzyılı’nda gençlerimizin çok güçlü olmasının gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Aranızdan yeni ‘Selçuk Bayraktar’lar, yeni güzel insanlar çıksın. Eğer yerli ve milli üretim yapamazsak, teknolojimizi geliştiremezsek, üretemezsek o zaman küresel rekabetin içerisinde olamayız. Bize bu hayali kurduran Selçuk Bey’e çok teşekkür ediyoruz. Artık gençler başarabileceğine inanıyor. Hani ‘Teknofest Gençliği’ diyorlar ya ruh olarak da onu yaşıyoruz ve biz, o heyecanı artık üretime de yansıttık.”
Başkan Kartoğlu gençlere güvendiklerini ve belediye olarak her zaman gençlik projelerini destekleyeceklerini şu sözlerle aktardı: “Yeni fırsatlarımız olacak, sizlere yeni imkânlar sağlayacağız. Sizler onları geliştireceksiniz ve bizim bile şaşıracağımız, hayal edemediğimiz çok büyük başarılar elde edeceksiniz. Çünkü biz size çok güveniyoruz. Aynı zamanda şunu da eklemek istiyorum: Bu süreç içerisinde Başakşehir Belediyesi bugüne kadar hep sizin yanınızda oldu, bundan sonra da olacak.”
“Bu güzel şehir aynı zamanda gençlerimize birçok fırsat sağlıyor.”
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 2013 yılında aktif hizmete başlayan Başakşehir Living Lab’in hayallerine yeni hayaller ekleyerek 200 binden fazla gence eğitim verdiğini belirterek Başakşehir’in teknoloji ve inovasyonun başşehri olduğunu ifade etti. Başkan Kartoğlu bununla birlikte Başakşehir’in içinde barındırdığı imkânlar sayesinde iş gücünün, sağlığın, sporun ve yeşilin de merkezi olduğunu ve bu alanlarla ilgili inovasyon gerçekleştirmek isteyen tüm gençlerimiz için de büyük fırsatlar sağladığını vurguladı.
Başkan Kartoğlu, Başakşehir'in teknoloji ve inovasyon alanındaki başarılarını uluslararası arenada da tescillendiğini şu sözlerle dile getirdi: “Biz bu başarıları Avrupa’ya taşıdık ve son 2 yıldır Avrupa Birliğinin düzenlemiş olduğu “İnovasyonun Başkenti” yarışmasında final etabında ülkemizi temsil eden tek ilçe olduk. Bu gururu ülkemize biz yaşattık…İnşallah dereceye de girip oradan ülkemize madalya da getireceğiz.”
“Genç Girişimcileri, Yatırım Ortakları ile Buluşturuyoruz.”
Yasin Kartoğlu, Başakşehir Living Lab’te girişimcilikle ilgili sonuca ulaşan projelerin oranının %14’te olduğunu belirterek bunun çok iyi bir olduğunu ifade etti ve genç girişimcilere yatırımcılarla buluşma fırsatı sunduklarını şu sözlerle ifade etti: “Özellikle size hatırlatmak istiyorum ki ‘Living Lab’, aynı zamanda bir kuluçka merkezi, orada melek yatırımcıyla buluşup sizler de hayal ettiğiniz şirketlerden birisi olabilirsiniz. Bunun için size her türlü imkânı sağlıyoruz…Yeter ki bu imkânlar için kendinize fırsatlar oluşturun. Yanınızda hep Başakşehir Belediyesi olacak. Sadece imkân olarak değil, maddi olarak kuluçka merkezimizde melek yatırımcılarla biz size hep destek olacağız. Biz istiyoruz ki buradan bu salonlardan yeni yeni rekorlar çıksın ve ülkemizi gururla temsil etsinler. Bizim en büyük kaynağımız sizsiniz.”
Yasin Kartoğlu, teknoloji ile ilgilenen tüm gençlerimize teşekkür ettiğini ifade ederek inandıkları yoldan yürümeye devam etmeleri gerektiğini öğütlereyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “...Burada belki ödül alamamış arkadaşlarımız olabilir ya da hayal etmiş ama onu fiiliyata geçirememiş arkadaşlarımız olabilir ama lütfen hayallerinizden vazgeçmeyin. Hayallerinizi peşinde koşun, o hayaller mutlaka sizi başarıya ulaştıracaktır.”
“Bu kaybedeni Olmayan Bir Yarışma!”
Ödül töreninde konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Yasin Kartoğlu’nun “gençleri seven ve gençler için çalışan” bir belediye başkanı olduğunu belirterek kendisine teşekkür etti. Dr. Eminoğlu, bu yarışmanın tüm katılımcıların teknoloji ve inovasyon alanındaki tüm projelerini ve fikirlerini ortaya koyduğu ve kaybedeni olmayan bir yarışma olduğunu vurgulayarak Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemini şu sözlerle vurguladı: “Türkiye’nin geleceği için birçok alandaki ‘Milli Teknoloji Hamlesi’, başlı başına saatlerce konuşabileceğimiz bir konu. Çünkü bundan 20 yıl önce bu ülkedeki yerli ve milli üretim oranlarımız %5’lerdeyi, bakın %5’ten bahsediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 20 yılda gerçekten sessiz bir devrim gerçekleştirildi ve bugün geldiğimiz noktada %80’lere varan bir yerli ve milli üretimden bahsediyoruz. Bu çok kıymetli, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.”
Bakan Eminoğlu, son olarak ülkemiz için emek veren genç mühendislerin öneminin altını çizerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Geçtiğimiz aylarda biliyorsunuz TUSAŞ’ta bir saldırı gerçekleştirilmişti, Allah rahmet eylesin şehitlerimiz var. İşte o TUSAŞ, Türkiye’nin gururudur, Türkiye’nin yeni yüzüdür ve Türkiye Yüzyılı’nın en önemli işaretlerindendir. Çünkü TUSAŞ’ta 7 bin mühendis çalışıyor ve bunun %80’i 30 yaş altı genç beyinler, genç mühendisler. ‘KAAN’, ‘HÜRJET’, ‘GÖKBEY’ gibi Türkiye’nin milli gururları orada üretiliyor. İnşallah sizler de bu salonlardan yetişip Türkiye’nin geleceğine en büyük katkıyı sağlayacaksınız. “
11. İnovasyon Yarışması’nın kazananları
Dört kategoride dereceye giren projelerin sahipleri, ödüllerini Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ile protokol konuklarının elinden aldı. Ortaokul kategorisinde birincilik ödülü, yarışmaya “Deprem Hazırlık ve Kriz Yönetimi Mobil Asistan: Solo Asistan” projesiyle katılan “Yusuf Avcı ile Gurur Eliküçük” oldu. “Depreme Karşı 5 aşamalı Çözüm” projesiyle “Dora Doğan, Yusuf Ömer Demir ve Fahri Demir Şentürk” ikinci olurken, “İşlem Koridoru” projesiyle “Azra Dolu ile Azra Eken” üçüncülük ödülünü kazandı.
Lise kategorisinde “Ada Han Yeşil, Adnan Kantar, Yusuf Emir Korkmaz, Taha Kocabuga ve Hakan Coşkun”, “Açık Denizlerde Arama Kurtarma Çalışmaları İçin Görüntü İşleme Tabanlı Sabit Kanat İHA: Yavuz” projesiyle birinci oldu. “Güneş İkizceli, Kerem Kaya, Alperen Polat”, “Yeni Nesil Balast Suyu Yönetimi: Noninvaziv Yöntemlerle Biyoçeşitliliği Koruma ve Biyolojik İstilayı Engelleme Sistemi” projesiyle ikinciliğe, “Ömer Yahya Yiğit ile Tahsin Alpaydın”. “AGDES (Afet Güzergah Denetim Sistemi)” projesiyle üçüncülüğe layık görüldü.
Üniversite kategorisinde birincilik ödülünün sahibi ise engel tanımayan bir genç girişimci oldu. Görme engelli bir birey olan Zülal Nur Tannu, “Form Your Eyes” projesiyle birinci oldu. “Parentez Öğrenci” projesiyle “Talha Toksöz ile Fatih Yılmaz Gönen” ikinci oldu. “Plasticversus” projesiyle “Fatma Gizem Zincir ile Mehmet Türkoğlu” üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Öğretmen ve akademisyen kategorisinde kategorisinde ise birincilik ödülünü “Yapay Zeka Tabanlı Tanı Yazılımı” projesiyle “Burcu Bektaş Güneş ile Şahmeran Arıcan” kazandı. “Gıda Endüstrisinde Salmonella spp. Kontrolü için Yeni Nesil Erken Tespit Yöntemi” projesiyle Dr.Onur Akpınar ikinci, “Deneysel tasarımla(Doe) geliştirilen metformin hidroklorür (MetHcL) hidrojellerinin yanık tedavisindeki terapötik etkinliğinin değerlendirilmesi” projesiyle “Tansel Çomoğlu ile Emine Dilek Özyılmaz” üçüncü oldu.
Son olarak “Başvurusu En Çok Kabul Edilen Okul” ödülünü Oğuz Kaan Koleji alırken “En Başarılı Okul” ödülünü ise Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi aldı.