10347,6%1,77
40,06% 0,05
47,13% 0,34
4279,63% 0,32
6856,22% 0,50
Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, etkinlikte yaptığı konuşmada çiftçilere bereketli bir hasat dönemi dileyerek, tarımsal kalkınma vizyonlarını ve üreticilere sağlanan destekleri anlattı.
Etkinliğe İBB Başkan Vekili Nuri Aslan’ın yanı sıra CHP Çatalca İlçe Başkanı Yakup Yaşar, İBB ve Çatalca Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, İBB bürokratları, Çatalca’nın sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tarım politikaları kapsamında çiftçilere hibe edilen yüksek verimli buğday tohumlarının hasadının gerçekleştiği etkinlikte, Çatalca Belediyesi’nin ve İBB’nin işbirliğiyle yapılan tarımsal desteklemeler ve Başkan Erhan Güzel’in mesajları öne çıktı.
“Çiftçimizin Yanında Durmak Bu Toprağa Borcumuzdur”
Başkan Güzel konuşmasında üreticilere seslenerek, “Bu topraklarda her ürün, sizin alın terinizle hayat buluyor. Çatalca’nın bereketi, sizin emeğinizdir” dedi. Çiftçiliğin artan maliyetler, ithalat politikaları ve ekonomik zorluklarla daha da ağırlaştığını vurgulayan Güzel, “Çiftçimizin yanında durmak, ona can suyu olmak sadece bir yerel yönetim hizmeti değil, bu toprağa, bu ülkeye olan borcumuzdur” ifadelerini kullandı.
Güzel ayrıca, “Buğdayı desteklemek, çiftçimizin alın terine sahip çıkmak, bu toprakların kadim geleneğini korumak ve geleceğini kurtarmaktır. Çünkü bu topraklarda buğday varsa umut vardır, hayat vardır” diye konuştu.
“Üreten Kent Çatalca” Vizyonu: Somut Destekler ve Başarılar
Başkan Erhan Güzel, göreve geldiklerinden beri tarımsal üretimi artırmaya dönük somut adımlar attıklarını belirtti. 2024’te 154 tankerle 2156 ton sıvı gübre desteği vererek 616 dekar arazide verimi artırdıklarını ve bu projenin Marmara Belediyeler Birliği tarafından ödüllendirildiğini hatırlattı. 2025’in ilk yarısında da 91 tanker destekle 318 dönümde verim artışı sağlandığını ifade etti.
Ormanlı Pirinci’nin coğrafi işaret tescilini tamamlayarak markalaştırdıklarını ve Türkiye genelinde tanıttıklarını söyleyen Güzel, “Çeltik eken 43 çiftçimize 10.240 kg tohum desteği sağladık. Binlerce çiftçimize fide, tohum, mazot, yem, sera ve ekipman destekleri verdik” dedi. Kadın üreticiler için kurulan Hanımeli Kadın Kooperatifi ve Atalık Tohum Takas Projesi gibi girişimlerle de yerel değerleri koruduklarını ve kırsal kalkınmayı desteklediklerini vurguladı.
“Birlikte Üretecek, Birlikte Büyüyeceğiz”
Hayvancılık alanında da önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Güzel, Çatalca Belediyesi Ziraat Odası ve Yetiştiriciler Birlikleri Hizmet Binası’nı inşa ettiklerini anlattı. Kestanelik Mahallesi’ndeki mezbahayı modern ekipmanlarla yenileyerek İstanbul’un kurban kesim merkezi vizyonunu sürdürdüklerini belirten Güzel, mera ıslahı, yem destekleri gibi projelerin de yolda olduğunu söyledi.
“Bu projeleri ‘yaptık bitti’ anlayışıyla değil, her yıl geliştirerek, destekleri artırarak sürdüreceğiz. Çatalca’yı sadece üreten değil, ürettiğini markalaştıran, katma değerli hale getiren bir ilçe yapmak en büyük amacımız” diyen Başkan, tüm üreticilerin emeğine değer katan bir anlayışla hareket ettiklerini ifade etti.
“Çatalca İstanbul’u Besleyecek”
Konuşmasının sonunda İstanbul’un sebze ve meyve haline yalnızca 30 dakikalık mesafede bulunan Çatalca’nın stratejik önemine değinen Başkan Güzel şunları söyledi:
“Güvenli ve temiz gıdayı kısa sürede İstanbulluların sofralarına ulaştıran emektar çiftçilerimizin emeği Üreten Kent vizyonumuzun en önemli paydaşıdır. Çatalca İstanbul’u besleyecek anlayışıyla attığımız adımlar, yerelden başlayarak ülke genelinde yeni bir kalkınma ve üretim modeli inşa etmenin ilk basamağıdır.”
Başkan Güzel, konuşmasını “Hepinize bereketli bir hasat dönemi diliyor, emeğinizin karşılığını kat kat almanızı temenni ediyorum” sözleriyle tamamladı.