9405,54%0,95
38,21% 0,28
44,06% 1,38
4196,66% 2,95
6784,14% 2,54
İstanbul Teknoloji ve Yazılım Zirvesi, Başakşehir Belediyesi hizmet binasında gerçekleştirildi. İki gün süren program; “Akıllı Şehirler ve İklim Zirvesi”, “Yazılım ve Teknoloji Zirvesi” ile “Yatırım Zirvesi” olmak üzere üç ana başlıkta düzenlendi. Zirvenin açılışına İstanbul Vali Yardımcısı Yüksel Gemici, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ve Türkiye Yazılımcılar Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Çalış katıldı.
Modern Şehirciliğin Modeli: Başakşehir
Zirvede konuşan Başkan Kartoğlu, Başakşehir’in modern şehircilikte örnek bir ilçe olduğunu vurguladı. Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi olan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ne ev sahipliği yapan Başakşehir’in, 33 bin iş yeri ve 400 bin çalışanla üretimin ve istihdamın merkezi olduğunu belirtti. Kartoğlu, “Başakşehir, sanayinin, iş dünyasının ve istihdamın başkenti” dedi.
Avrupa’nın en büyük sağlık kompleksi olan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile “sağlığın başkenti” olduklarını dile getiren Kartoğlu, Türkiye’nin en büyük stadyumu olan Atatürk Olimpiyat Stadı ve çeşitli spor tesisleriyle de sporun merkezi haline geldiklerini ifade etti.
Eğitim alanında da iddialı olduklarını belirten Kartoğlu, “Türkiye’nin tüm öğrencileri tam burslu olan tek üniversitesi, nitelikli liseleri – bunlardan biri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Teknoloji Lisesi – ve geniş kütüphane ağıyla eğitimin merkezindeyiz.” dedi.
Başkan Kartoğlu, Türkiye’de bir ilk olan Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin önemine dikkat çekerek, “200 bin öğrencisi, girişim şirketleri ve kariyer merkezleriyle teknoloji alanında da öncülük yapıyoruz.” diye konuştu.
Akıllı Şehircilik ve Çevrede Liderlik
Başkan Kartoğlu, Başakşehir’in akıllı şehircilik ve çevre uygulamalarıyla da öncü bir ilçe olduğunu belirtti. “Başakşehir, modern şehircilik anlayışını teknolojiyle birleştirdi. Bu sayede Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Avrupa İnovasyon Başkenti yarışmasında, son iki dönemde Türkiye’yi temsil eden tek ilçe olma başarısını gösterdi.” dedi.
Başakşehir’in aynı zamanda İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri olduğunu belirten Kartoğlu, “İstanbul’daki 15 millet bahçesinin 7’si ilçemizde yer alıyor. Kişi başına düşen yaklaşık 22 metrekarelik yeşil alan ile Avrupa ortalamasının iki katına sahibiz.” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğiyle mücadelede de örnek teşkil ettiklerini vurgulayan Kartoğlu, “İstanbul ortalamasında kişi başı günlük atık miktarı 1,2 kilogramken, bu rakamı Başakşehir’de 690 grama düşürdük. Bu başarımız, Bakanlığımız tarafından da takdir edilerek başarı belgesiyle ödüllendirildi.” dedi.
“Kapımız Her Zaman Açık”
Başkan Kartoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Burada konuştuğumuz tüm başlıklar, aslında Başakşehir’de başarıyla uygulanıyor ya da büyük fırsatlar barındırıyor. Teknoloji, şehircilik ve yatırım alanlarında her türlü desteği sunmaya hazırız. Kapımız sizlere her zaman açık. Türkiye Yazılımcılar Federasyonu ile birlikte düzenlediğimiz bu zirvenin başarılı geçmesini diliyorum.”
İki gün süren zirvede 13 farklı panel düzenlendi. Program kapsamında gerçekleşen fuarda, girişimciler ve start-up şirketler yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı buldu.
Zirvenin dikkat çeken etkinliklerinden biri ise “Robotların Dünyası: Metal Yakalılar ve Geleceğin Teknolojileri” başlıklı panel oldu. Panelin moderatörlüğünü “Tomyris” isimli bir robotun yapması, katılımcıların ilgisini çekti.