9154,68%-0,64
39,08% 0,24
44,23% 0,07
4147,57% 0,25
6643,50% 0,14
Prof. Abalı, Gördes Milli Eğitim Müdürlüğünde Okul Müdürü Sabahattin Yıldırım ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Coşkun Çelik tarafından karşılandı ve birlikte Güneşli ’ye geldiler.
Yenilenebilir Enerji Kaynağı olarak Atık Yağlardan Biyodizel üretimi konulu Bilim Söyleşisine Atatürk İlkokulu öğrencilerinin ilgisi büyük oldu. Prof. Dr. Yüksel ABALI; Öğrencilere atık kızartma yağı ve bu yağlardan elde edilen biyodizel (mazot) ve gliserin örneklerini de getirip bu üretim sürecinin nasıl yapıldığını anlattı ve öğrencilerden atık yağları lavabolara ve çevreye dökmeme konusunda söz aldı. 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu içilemez hale getirdiğini ve lavabolara dökülen yağların zamanla boruları nasıl tıkadığını fotoğraflarla anlattı.
Öğrencilere atık yağlar konusunda bilgi veren Abalı, kızartmada kullanılan yağların, bir veya iki defa kullanılmasını bundan fazla kullanılması halinde yağın polimerizasyon derecesinin 25’i geçtiğini ve kanserojen hale dönüştüğünü hatırlattı. Kızartma tarzındaki gıdaları ucuza mal etmek adına piyasada bazı firmaların kızartma yağını bitinceye kadar kullandığını, bazı firmaların da bir-iki defa kullandıktan sonra maalesef bu yağları gıda zincirinden çekmeyip dinlendirerek berraklaştırdıklarını ve tekrar kullanıma soktuklarına şahit olduklarını söyledi. Bir kızartma işleminde 3 defadan fazla kullanılan yağın sağlık açısından çok zararlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel Abalı, maalesef bazı firmaların atık kızartma yağlarını dinlendirdikten sonra kullanılmamış yağlarla belli oranlarda karıştırarak (paçallayarak) halkın sağlığı ile oynadığını bunun da bir gıda terörü olduğunu söyleyerek halkımızın bu tür gıda ürünlerini satın alırken ucuz olmasına değil sağlıklı olmasına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
AMAÇ; SIFIR ATIK
Ülkemize yıllık olarak 1.6 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini ve bu yağlardan da yıllık ortalama 350.000 ton atık yağ açığa çıktığını ve bu yağların yetkili toplama firmaları tarafından da son yıllarda atık yağların ancak % 10’u kadarının toplanabildiğini ve geri kalan % 90 atık yağın lavabolara döküldüğü, tavuk yemine katıldığı, kozmetik sanayiinde kullanıldığı, doğrudan yakıt olarak kullanıldığı ve maalesef bir kısmının da tekrar gıda zincirine dahil edildiğini ancak bunların yasak olduğunu atık yağların yasal olarak sadece biyodizel (mazot) üretiminde değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Abalı atık yağlardan biyodizel üretilirken yan ürün olarak da gliserin elde edildiğini ve bu projenin sıfır atık projesine güzel bir örnek olduğunu söyledi.
MCBÜ‘DE DİZEL YAKITA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
MCBÜ Kampüsünde Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Atık Yağ Değerlendirme Laboratuvarı (AYDEL) Biyodizel Pilot Tesisinde atık yağları biyodizele dönüştürdüklerini ve bu projenin sürdürülebilir olması için de büyüklerin yanısıra geleceğimizin teminatı çocuklarımıza da büyük görevler düştüğünü anlatan Prof. Dr. Yüksel Abalı çevreye, mutfak lavabolarına yahut kanalizasyonlara bilinçsizce dökülen bu yağların yağmur sularıyla nehirlere ve buradan da denizlere ulaştığını ve bu yağların denizde yaşayan canlıların hayatını tehdit ettiğini slaytlarla göstererek bunun önlenmesi gerekliğini anlattı.
100 litre atık bitkisel yağdan 100 litre biyodizel elde edildiğini ve biyodizelin dizel motorlarda doğrudan ya da belli oranlarda normal dizelle karıştırılıp kullanılmasının eksoz emisyonları açısında da daha çevreci bir yakıt olduğunu söyleyen Abalı bu şekilde atık bir üründen çevreci bir yakıt elde edilerek hem çevremize hem de milli ekonomimize bir katkı sağlanmış olacağını dile getirdi. Burada tek sorunun projenin sürdürülebilir olabilmesi için atık yağların düzenli olarak toplanması görülüyor. Bu konuyla ilgili olarak da gerek belediyelerimizden gerekse okullardaki öğrencilerimizden destek bekliyoruz dedi. Konuşmasının sonunda kendisini büyük bir ilgiyle dinleyen minik öğrencilere, programı organize eden İlçe Milli Eğitim müdürlüğüne ve Güneşli İlkokulu müdürlüğüne ve özellikle Bilim Söyleşileri Programı ile öğretim üyelerini öğrencilerle buluşturan ve bilimsel düşüncenin tabana yayılmasını sağlayan TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Aynı gün Demirci İlçesindeki Cumhuriyet İlkokulunda da yine TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında programını icra etti. Burada da yine öğrencilerin ilgi ve motivasyonu oldukça yüksekti.
Bu programın başarılı olması için belediyelerin, atık yağların biriktirileceği bidon temini ve atık yağların MCBÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Biyodizel Pilot Tesisine taşınması konusunda koordinasyon gerekiyor. Bunun için bazı belediyelerde 5 lt atık yağ getirene 1 lt yağ ya da sabun, deterjan gibi hediyeler verip kampanyalar yapıldığını, benzer kampanyaların Manisa’mızda da yapılabileceğini gerekirse belediyelerimizin getirecekleri atık yağların biyodizele dönüştürüldükten sonra, belirli orandaki kısmının tekrar belediyelerimizin dizel araçlarında kullanılmak üzere biyodizel olarak geri verilmesi ile ödüllendirilebileceğini söyledi..
Demirci Cumhuriyet İlkokulu Müdiresi Nurdan Çakır ve okul öğretmenlerinin de alakası ve öğrencilerin coşkun ilgisi görülmeye değerdi.
Güneşli ve Cumhuriyet İlkokulundaki Bilim Söyleşisi programı konuşmacı Prof. Dr. Yüksel ABALI’ya okul müdürleri tarafından verilen TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Ömer KÖKÇAM’ın Teşekkür Belgesi ile sona erdi.